Οι στιγμές-σταθμοί στην καριέρα ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή, του οποίου το brand ξεπέρασε ακόμα και την αξία του μες στο γήπεδο.

i
Λίγες ώρες πριν η  διαδρομή του Ντέιβιντ Μπέκαμ ολοκληρωθεί στους L.A. Galaxy, βρίσκουμε την αφορμή για να κοιτάξουμε στο παρελθόν, σε αυτή τη διαδρομή σχεδόν 20 χρόνων, για να θυμηθούμε όλες εκείνες τις στιγμές που καθόρισαν τη θρυλική καριέρα του 37χρονου σταρ.
Και μόνο το ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις μία, λέει πολλά. Ο Μπέκαμ έγινε ο πρώτος μιας νέας κάστας ποδοσφαιριστών που κατάφερναν να είναι διάσημοι σταρ τόσο μέσα όσο κι έξω από το γήπεδο, δίχως η μία ιδιότητα να πληγώσει την άλλη. Η εμπορική του αξία ανέβαινε διαρκώς όσο ο ίδιος μάζευε τρόπαια, διακρίσεις, ρεκόρ και περιβραχιόνια, φτάνοντας να εκτοξευτεί στα ουράνια με την ιστορική μεταγραφή του στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα πριν 5 χρόνια.
Όμως όσο ο Μπέκαμ έφτανε, γκολ με το γκολ, τίτλο με τον τίτλο, διάκριση με τη διάκριση, να γίνει πριν μισή δεκαετία ο πιο αναγνωρίσμος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως, ποτέ δεν ξεχάσαμε τα βασικά εκείνα στοιχεία πάνω στα οποία στήριξε τη φήμη του: Την winner νοοτροπία του και το φαρμακερό του πόδι, εκείνο που κάρφωνε τα φάουλ στο “γάμα”, που έβγαζε τις πιο γλυκές σέντρες, συστημένες στο κεφάλι των εκάστοτε φουνταριστών του, κάνοντάς μας να συμμετάσχουμε ως πιτσιρίκια σε αμέτρητους τσακωμούς για το “ποιος είναι ο αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής”.
Ξεκίνησε στις αρχές των ‘90s ως μέλος μιας απίστευτης φουρνιάς ταλέντων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα κυριαρχούσε στο Αγγλικό ποδόσφαιρο τις επόμενες δύο δεκαετίες. Αλλά, τελικά, ήταν πολύ large για να περιοριστεί σε εκείνα τα σύνορα. Αυτές είναι οι στιγμές που τον καθορίζουν.

1991: Όλα για να ακολουθήσει το όνειρό του

Τα παράτησε όλα στα 16 του για να πάει να προπονηθεί (και να γίνει μέλος) της Μάντσεστερ. 2 σεζόν μετά , ίσα μετά την ενηλικίωσή του, θα έπαιζε ήδη για την πρώτη ομάδα. Έπαιξε για λίγες βδομάδες δανεικός σε μικρότερη κατηγορία, όμως μέχρι το 1995 ήταν ήδη μέλος της ομάδας που θα κυριαρχούσε στο Αγγλικό ποδόσφαιρο για τα επόμενα 20 χρόνια.

1996: Γκολ πίσω από τη σέντρα

Στη βιογραφία του έγραψε πως αυτό το γκολ άνοιξε το δρόμο για την υπόλοιπη καριέρα του. Η αλήθεια είναι πως κάθε παίχτης που σέβεται τον εαυτό του, εύχεται να είχε πετύχει ένα τέτοιο γκολ στην καριέρα του.
Επίσης έχει βάλει κι αυτό, οπότε ναι.

1997: Posh life

Υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές που τα φτιάχνουν με τραγουδίστριες, και μετά υπάρχουν οι πρωταθλητές που τα φτιάχνουν με Spice Girls. Ο Μπέκαμ νεαρός ακόμα τότε σταρ των γηπέδων σε ραγδαία άνοδο, θεμελίωσε το στάτους του και ως σταρ εκτός αυτών, συνάπτοντας δεσμό με την Posh Spice, Βικτόρια Άνταμς, μετέπειτα Μπέκαμ. Οι δυο τους έγιναν icons, έφτιαξαν οικογένεια (το 1999 είχαν τον πρώτο τους γιο, Μπρούκλιν, επειδή αν είσαι αληθινός σταρ μπορείς να ονομάσεις τον γιο σου Μπρούκλιν και κανείς να μη σου πει κουβέντα), έγιναν στην Αμερική όσο διάσημοι είναι και στην Ευρώπη (αν όχι περισσότερο), το “Posh and Becks” έγινε αγαπημένη φράση των ταμπλόιντ, και η κοινή τους περιουσία έφτασε να εκτιμάται κάπου γύρω στα 125 εκατομμύρια λίρες.

1999: Το τρεμπλ

Πριν το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γίνει το μαγαζάκι της Μπαρτσελόνα και του Μουρίνιο (που έκαναν κολλητά τρεμπλ πριν λίγα χρόνια), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε καταφέρει το 1999 έναν άθλο που τότε έμοιαζε αδιανόητος, έχοντας συμβεί ξανά μόνο στα αρχαία τα χρόνια από Ολλανδικούς συλλόγους. Ο Μπέκαμ ηγήθηκε της ομάδας του σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο δρόμο για το ιστορικό τρεμπλ, πετυχαίνοντας μάλιστα το καθοριστικό γκολ της ισοφάρισης απέναντι στην Τότεναμ στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Αλλά ακόμα σημαντικότερα, εκτελώντας τα δύο κόρνερ πάνω στα οποία στηρίχτηκε η διασημότερη ανατροπή στα χρονικά του ποδοσφαίρου.

2001: Κρύο αίμα εναντίον της Ελλάδας

3 χρόνια πριν η Ελλάδα γίνει Πρωταθλήτρια Ευρώπης, και όντας απλώς μια ομάδα από την οποία κανείς δεν είχε δικαίωμα να ηττηθεί, έφτασε ένα βήμα από το να σοκάρει όλη την Ευρώπη. Τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2002, η Γερμανία κερδίζει τον όμιλο στέλνοντας την Αγγλία στα μπαράζ, επειδή ακριβώς η Εθνική μας προηγείται 1-2 μες στο Ολντ Τράφορντ. Όμως, σε εκείνο το γήπεδο, με εκείνον τον τρόπο, εκείνος ο παίχτης, έγραψε την πιο εμβληματική ίσως στιγμή της καριέρας του: Ο Μπέκαμ, αρχηγός πια για την Εθνική της χώρας του, ισοφάρισε με απευθείας εκτέλεση φάουλ, στην τελευταία φάση του αγώνα, στέλνοντας την Αγγλία στο Μουντιάλ.

2002: Μιλάει ο πρωθυπουργός

Ο Τόνι Μπλερ δηλώνει στη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, “Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο για τα σχέδια της Αγγλίας για το Μουντιάλ, από το πόδι του Ντέιβιντ Μπέκαμ”. Για τον Ζαγοράκη γιατί δε μίλησε ποτέ κανείς στη Βουλή;

2002: Εξιλέωση

Το 1998 σε ένα εκπληκτικό ματς απέναντι στην Αργεντινή, έτσι κι αλλιώς μεγάλη αντίπαλο της Αγγλίας για σειρά από λόγους, ο Μπέκαμ είχε αποβληθεί για ανόητο λόγο, κοστίζοντας ενδεχομένως στην ομάδα του την πρόκριση. Οι Άγγλοι είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του, όμως με σταματώντας στιγμή να αποδεικνύει όλο και εμφατικότερα την αξία του στη διάρκεια της ακόλουθης τετραετίας, κατάφερε όχι μόνο να στρέψει ξανά την κοινή γνώμη υπέρ του, αλλά και ηγηθεί της ομάδας, ως αρχηγός, στο επόμενο Μουντιάλ (όπου η ομάδα βρέθηκε, είπαμε, χάρη στο φάουλ που εκτέλεσε εναντίον της Ελλάδας). Εκεί η Αγγλία αντιμετώπισε, φυσικά, την Αργεντινή. Σε ένα μέτριο παιχνίδι, η Αγγλία κέρδισε πέναλτι που μέτρια εκτέλεσε ο Μπέκαμ, γράφοντας και το τελικό 1-0. Αλλά οι κρίσεις δεν έχουν σημασία. Η πορεία από αποπαίδι σε ήρωα είχε ολοκληρωθεί με τον συμβολικότερο τρόπο για τον μεγάλο αρχηγό.

2003: Σταρ του σινεμά

Περίπου. Η αναφορά του στον τίτλο της ταινίας (όπως και η εμφάνισή του στο τέλος) είναι περίπου συμπτωματική, δηλαδή δεν είναι ότι παίζει κάποιον σημαντικό ρόλο. Όμως αυτό είναι το θέμα: Μια ταινία ήθελε να έχει θέμα την προσπάθεια μιας κοπέλας να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο, και από όλους τους πιθανούς ποδοσφαιρικούς αστέρες, το μοντέλο ήταν ο Μπέκαμ. “Κάντο σαν τον Μπέκαμ”. Ναι. Εύκολο να το λες.

2003: O Μπέκαμ και η Βασίλισσα

Το Νοέμβριο του 2007 ο Μπέκαμ χρίζεται OBE (Order of the British Empire) από τη Βασίλισσα. Γενικά θα λέγαμε πως του τρέφουν πλέον μια κάποια εκτίμηση στην Αγγλία.

2003: Brand Beckham

Όχι ότι μέχρι αυτό το σημείο είχε δείξει τάσεις αποφυγής των διαφημίσεων, αλλά το καλοκαίρι του 2003 έβαλε την υπογραφή του για τη μεγαλύτερη όλων: Συμφώνησε σε εφ’όρου ζωής συμβόλαιο με την Adidas που θα του αποφέρει δεκάδες (εκατοντάδες!) εκατομμύρια καθώς και ποσοστά, φτάνοντας σε κάτι σαν το 15% του ετήσιου εισοδήματός του. Την ίδια ώρα, φτάνει στο σημείο τα έδοσά του από τα διαφημιστικά συμβόλαια να είναι τριπλάσιας αξίας από το μισθό του ως ποδοσφαιριστής. Brand Beckham. Τόσο απλά.

2007: Πρωτάθλημα στην Ισπανία

Υπήρξε για ένα διάστημα μέλος των Galacticos της Μαδρίτης στο πρώτο μισό των ‘00s. Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία με τους Galaxy, o Φάμπιο Καπέλο που τότε προπονούσε τη Ρεάλ, είπε πως δε θα ξανάπαιζε για την ομάδα. Όμως στη διάρκεια της σεζόν κατάφερε να γίνει ξανά βασικός, βοηθώντας στην κατάκτηση του τίτλου. Το “like a boss” περνάει σε νέο επίπεδο όταν κερδίζει επιτέλους το πρωτάθλημα στην Ισπανία, στο τελευταίο παιχνίδι του πριν αποχωρήσει από τη Ρεάλ. 4 χρόνια πριν, στο τελευταίο του παιχνίδι στην Αγγλία, είχε επίσης κερδίσει το πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ. Αυτό θα πει να αποχωρήσεις σαν σταρ.

2007: Η πρώτη του σεζόν στην Αμερική

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Μπέκαμ πήγε στο MLS για να επεκτείνει την καριέρα του κάνοντας το brand του παγκόσμιο, με το MLS να κερδίζει σε προβολή: Ένας αληθινός σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όχι τελειωμένος (σημαντικό αυτό), θα συνέχιζε την καριέρα του στην Αμερική, τη χώρα όπου το άθλημα το λένε με λάθος όνομα και θεωρείται βασικά γυναικείο. Το αποτέλεσμα ήταν γεμάτα γήπεδα, τεράστια προσοχή από τα media, ραγδαία άνοδος του στάτους του ‘soccer’ στη χώρα του NFL και του NBA, και παγκόσμια (περιορισμένη έστω) προσοχή. Σκέψου μόνο πόσες φορές είχε ασχοληθεί οποιοσδήποτε άνθρωπος με το Αμερικάνικο ‘soccer’ πριν το 2007 (ακριβώς μηδέν, για κανένα λόγο) και πώς αυτή τη στιγμή ακόμα και η ομάδα L.A. Galaxy είναι μια έστω γνωστή οντότητα παγκοσμίως.

2009: Πάνω από τον Μπόμπι Μουρ

Εν μέσω μιας περιόδου όπου ο Μπέκαμ ακροβατεί ανάμεσα στην καριέρα του στην Αμερική και στην διαρκή επιστροφή του στην Ευρώπη (2 συνεχείς χρονιές ως δανεικός στη Μίλαν) με στόχο να παραμείνει ενεργός ενόψει του Μουντιάλ του 2010, γίνεται το 2009 ο Άγγλος διεθνείς με τις περισσότερες συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (που να μην είναι τερματοφύλακας, έστω) ξεπερνώντας τον θρυλικό Μπόμπι Μουρ. Η μοίρα του έκρυβε άσχημο παιχνίδι βέβαια, καθώς ένας τραυματισμός στις αρχές του ‘10 θα του έκοβε το δρόμο προς το Μουντιάλ, όμως ο συμβολισμός δεν γίνεται να μας διαφύγει: Όσο μεγάλος σταρ ήταν στην Αμερική ο Μπέκαμ, δε σταμάτησε να είναι πάνω απ’όλα ποδοσφαιριστής.
Που έκανε τέτοιες φωτογραφίσεις με τη σύζυγό του, ναι, ΟΚ.

2011: Πρωτάθλημα με τους Galaxy

Αμερική, ξε-Αμερική, το γεγονός παραμένει πως ο Μπέκαμ γίνεται ο σπάνιος ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα σε 3 διαφορετικές χώρες. Γιατί είναι σημαντικό αυτό εν προκειμένω; Επειδή στο πλαίσιο μιας μεταγραφής στην οποία πολλοί απομόνωσαν την κυνική της διάσταση (επέκταση brand του σταρ-Μπέκαμ), ο μαέστρος έπαιξε όντως μπάλα, δεν διαφήμιζε απλώς προϊόντα. Οδήγησε τους Galaxy σε 3 τίτλους περιφέρειας, προτού το 2011 καταφέρει επιτέλους να κερδίσει και τον μεγάλο τελικό, να σηκώσει δηλαδή και το αντίστοιχο Super Bowl του MLS.

2012: Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου

Ξέρεις πώς μπορεί ένας αθλητής και σταρ του διαμετρήματος του Μπέκαμ τον αποκλεισμό από την ομάδα ποδοσφαίρου της Μεγάλης Βρετανίας για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου; Εύκολα. Παραδίδοντας την Ολυμπιακή φλόγα στο στάδιο οδηγώντας ένα ταχύπλοο σκάφος. Κανένας Τζέιμς Μποντ, κύριοι. Ο Μπέκαμ ήταν, πολύ απλά, το πρόσωπο του αγγλικού αθλητισμού, δίχως καν να αγωνιστεί.

2012: Αποχώρηση από τους Galaxy

Το ερχόμενο Σάββατο ο Μπέκαμ αγωνίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του MLS, επιχειρώντας να υπερασπιστεί μαζί με τους Galaxy τον περσινό τους τίτλος. Θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι στο Λος Άντζελες πριν αποχωρήσει για τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του.
Αν το κερδίσει, θα έχει κερδίσει το τρόπαιο στο τελευταίο του παιχνίδι στα πρωταθλήματα τριών διαφορετικών χωρών.
Είπαμε, like a boss.
Είπαμε, κανείς δεν το κάνει σαν τον Μπέκαμ.